VMware ja kaikki muut virtuaalialustat eivät suosittele VMware Snapshot- tai AutoProtect Snapshot -ominaisuuksien käyttämistä virtuaalikoneiden VMware-varmuuskopiointiin. Perustelut ja vaihtoehdot on esitetty alla. Ensinnäkin sinun on oltava tietoinen siitä, mitä tilannekuvat ja AutoProtect-ominaisuudet tekevät ja mitä ne eivät tee, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.
Mikä on VMwaren tilannekuva?
VMwaren tilannekuva on mekanismi, jonka avulla virtuaalikoneen käyttäjä voi "jäädyttää" koneen ja palata tähän jäädytettyyn tilaan myöhemmin. Tämä ominaisuus on luonnollisesti erittäin suosittu ohjelmistokehittäjien ja ohjelmistotestaajien keskuudessa, koska sen avulla he voivat toistaa testejä siten, että kaikilla testeillä on täsmälleen sama määritelty lähtökohta ja järjestelmäolosuhteet. Mutta miten tämä tehdään sisäisesti? Siinä on vastaus siihen, miksi tilannekuvia ei pitäisi pitää varmuuskopiointimekanismina.
VMware toteuttaa tilannekuvat tallentamalla muun muassa virtuaalilevyn ja virtuaalikoneen sisäisen muistin tilan erillisiin tiedostoihin, niin sanottuihin tilannekuvatiedostoihin. Esimerkiksi jokaiselle VMDK:lle (virtuaalikoneen kiintolevytiedosto) ja jokaiselle VM:lle otetulle tilannekuvalle syntyy uusi VMDK. Kun "jäädytät" virtuaalikoneen ottamalla siitä tilannekuvan, VMware lopettaa levymuutosten kirjoittamisen alkuperäiselle virtuaalilevylle ja aloittaa sen sijaan uuden virtuaalilevytiedoston. Tilannekuvan luomisen jälkeen alkuperäinen VMDK pysyy koskemattomana.
Valitettavasti VMware käyttää todella typerää oletusasetusta, jonka useimmat käyttäjät jättävät huomiotta. Se johtaa VMDK-tiedostojen jakamiseen 2 Gt:n tiedostoiksi. Näin ollen 2 TB:n virtuaalilevy jaetaan 1 024:ään 2GB:n kokoiseen tiedostoon. Jos pidät tätä nyt todella tyhmänä, mieti tätä: Jos otat nyt kaksi, kolme tilannekuvaa, VM-kansiossasi on reilusti yli 3 000 tiedostoa! Ja yhtäkkiä VM:stäsi tulee todella hidas, ja ihmettelet, miksi.
Mitä tapahtuu, kun palautat VMware Snapshotin?
Kun palautat VMware-tilannekuvan, VMware poistaa toissijaisen VMDK:n, johon muutokset tallennettiin, ja lataa sisäisen muistin ja muut rakenteet edellisestä virtuaalikoneen tilasta. Kaikki nämä tiedot sisältyvät useisiin tilannekuvaan liittyviin tiedostoihin. Kun VM on jälleen toiminnassa, tilannekuvatiedostot poistetaan.
Mitä tapahtuu, kun poistat VMware Snapshot -tilannekuvan?
Tilannekuvan poistaminen on paljon työläämpää, koska nyt kerrot VMwarelle, että haluat säilyttää muutokset, mitä se "luuli" epätodennäköiseksi; näin ollen VMwaren on yhdistettävä alkuperäinen virtuaalilevy ja sen jälkeen tapahtuneet muutokset. Jos muutoksia on tehty paljon, tämä yhdistäminen voi kestää jonkin aikaa. Kun yhdistäminen on valmis, tilannekuvatiedostot poistetaan. (VMware Backup for Virtual Machine)
Sallikaa minun esittää tässä pieni ajatus. Tapa, jolla VMware ja muut alustat ovat toteuttaneet tilannekuvat, on todellinen todiste siitä, että niitä ei ole tarkoitettu varmuuskopioihin eikä ne sovellu myöskään tuotantojärjestelmiin. Jos VMwaren arkkitehdit olisivat halunneet, että tilannekuvia käytetään suojausmekanismina, he olisivat valinneet muutosten kirjoittamisen alkuperäiselle levylle ja alkuperäisten lohkojen kirjoittamisen "säilytä alkuperäinen" -tiedostoon. Tämä ei vaikuttaisi suorituskykyyn myöhemmissä luku- tai kirjoitustapahtumissa, ja tilannekuvan hävittäminen olisi erittäin nopeaa ja helppoa. Näin ei kuitenkaan tehty, eikä siihen ollut hyvää syytä: syy on yksinkertaisesti se, että tilannekuvia ei ole tarkoitettu varmuuskopioiksi.
Ovatko tilannekuvat sallittuja tuotantojärjestelmissä? Ei.
Monet kokeneet IT-järjestelmien ylläpitäjät suuttuvat, jos luot tilannekuvia tuotantovoluutioon VM:lle edellä esitettyjen tehottomuuksien ja hallinnoinnin monimutkaisuuden vuoksi. VM ilman tilannekuvia saattaa koostua vain kahdesta tiedostosta, konfiguraatiosta ja VMDK-virtuaalilevystä. VM, jossa on tilannekuvia, voi helposti koostua kymmenistä tai sadoista tiedostoista. Kaikki nämä tehottomuudet luonnollisesti lisäävät ja hidastavat palvelimen toimintaa. Ne tekevät VM:n tietorakenteiden hallinnasta liian monimutkaista ja virhealtista. Näistä syistä on parasta ja tehokkainta olla käyttämättä VMwaren tilannekuvia tuotantojärjestelmässä.
Miksi VMware Snapshot -tilannekuvaa ja AutoProtect-toimintoa ei suositella VMware-varmuuskopioinniksi?
Virtuaalikoneen varmuuskopiointi on paljon kattavampi ja luotettavampi prosessi kuin pelkkä tilannekuvan ottaminen. Ensinnäkin tilannekuvat muuttavat itse VM:ää, koska ne ottavat käyttöön uusia riippuvuuksia, kun taas VMware-varmuuskopiointi ei muuta sitä. Tilannekuvan lisäämisen yhteydessä luodaan lisää tiedostoja, ja VMware alkaa kirjoittaa levymuutoksia eri tiedostoihin jne. Jos jokin tiedosto vioittuu tai katoaa, koko virtuaalikone vaurioituu. Tilannekuvat tallennetaan lähes aina samalle levylle, joten pelkkä levyn vikaantuminen vaikuttaa myös tilannekuvaan. Vaikka vain tilannekuva vahingoittuisi ja alkuperäiset tiedostot olisivat kunnossa, virtuaalitodellisuus on kuitenkin kummassakin tapauksessa rikki.
VMwaren varmuuskopioinnissa käytetään erillistä tallennustilaa, mieluiten jossain muualla eri laitteessa tai pilvitilillä. Se suojaa kaikenlaisilta vioilta: laitteistoilta, ohjelmistoilta, haittaohjelmilta, käyttöjärjestelmävioilta ja esimerkiksi tyytymättömien työntekijöiden tahattomilta tai jopa tahallisilta vaurioilta. Ottaen luotettavia kopioita kaikista virtuaalikoneen palauttamiseen tarvittavista tiedonpalasista VMware-varmuuskopio sisältää kaiken sen, mitä tarvitaan VM:n uudelleenrakentamiseen millä tahansa VMware-isännällä, kuten virtuaalikoneen kokoonpanon, virtuaalilevyt ja kaikki VM:ään kuuluvat tilannekuvat.
VMware-varmuuskopioinnin edut verrattuna tilannekuviin
Automaattinen VMware-varmuuskopio on teknisesti parempi ja paljon luotettavampi kuin tilannekuva. VMware-varmuuskopiot voidaan ottaa VM:n ollessa käynnissä tai sen ollessa sammutettuna, kumpikin tapa toimii ongelmitta. Voit palauttaa VMware-varmuuskopiot, ja palautettu VM voidaan määrittää alkuperäisen VM:n klooniksi, joten voit vertailla niitä vierekkäin. VMware-varmuuskopioinnit eivät vaikuta suorituskykyyn varmuuskopioinnin päätyttyä, toisin kuin tilannekuvat, jotka hidastavat kaikkia VM:n levykäyttöjä, kun ne on luotu. Toinen tärkeä vaikutus tilannekuviin on se, että VMwaren sisäiset jäljitystiedostot kirjoitetaan levylle hyvin usein tilannekuvan bittikuvien seuraamiseksi, ja SSD-levyjen tapauksessa tämä voi johtaa nopeampaan kulumiseen ja siten levyn vikaantumiseen.
Mikä on suositeltava strategia?
Tilannekuvat ovat loistavia käyttötarkoitukseensa: ohjelmistojen ja käyttöjärjestelmien testaamiseen. Sen lisäksi niiden käyttäminen ei todennäköisesti ole hyvä idea, varsinkaan tuotantojärjestelmissä. Tärkeät tuotannon VM:t tulisi suojata hyvällä VMwaren varmuuskopiointiratkaisulla, jotta voit palauttaa VM:n luotettavasti millä tahansa isännällä, tapahtuipa mitä tahansa, vaikuttamatta pitkällä aikavälillä virtuaalikoneen isännän suorituskykyyn tai vaikeuttamatta sen hallintaa. VMwaren varmuuskopiointiohjelmisto auttaa pitämään VMwaren tietovaraston kevyenä ja tehokkaana, ja VM:t toimivat huippusuorituskykyisinä ilman ylikuormitusta. Tilannekuvat vaikuttavat negatiivisesti suorituskykyyn, tekevät tallennustilan hallinnasta monimutkaisempaa, lisäävät virhemahdollisuuksia, vähentävät merkittävästi niiden VM:ien määrää, joita isäntä voi luotettavasti palvella, eikä niitä siksi suositella varmuuskopiointitarkoituksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti